CULTURA I TRADICIONS DE LA VALL FOSCA

La Vall Fosca és una zona rica en patrimoni cultural, artístic i ple de tradicions. A continuació podeu trobar alguns dels principals esdeveniment i atraccions turístiques de les que podeu gaudir durant la vostra estada en el nostre hotel.

Museu Hidroelèctric de la Central de Capdella

En aquest museu s’explica la idea que va tenir el periodista i polític Emili Riu a finals del segle XIX, on va veure la gran reserva d’aigua que tenia la Vall Fosca com a un gran recurs energètic, i va fer el projecte de la construcció de la central Hidroelèctrica de Capdella.

El factor humà va ser determinant per tirar endavant aquesta obra faraònica i les infraestructures necessàries: carreteres d’accés, funiculars, carrilets, canalitzacions d’estanys, campaments per a treballadors, etc. van permetre en un temps rècord, tot just dos anys, posar en marxa la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya.

L’espai del Museu de la Central de Capdella permet fer un recorregut des que va sorgir la idea de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament el 1914, passant pels canvis econòmics, socials i d’infraestructura que va suposar.

Aquest Museu, que es troba dins del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, és sens dubte la millor manera de retre homenatge a les 4.000 persones que van treballar en aquestes instal·lacions i que de manera anònima van contribuir al benestar dels ciutadans de la resta de Catalunya.

A la pàgina web del Museu hidroelèctric de Capdella trobareu tota la informació actualitzada sobre el funcionament, tarifes, horaris i activitats del museu.

 

El museu està situat a la població de La Central de Capdella, a uns 500 metres de l’hotel.

Art

Podem gaudir del patrimoni arquitectònic romànic de la vall, on destaca l’església romànica de Sant Vicenç de Capdella que data del segle XI, i que està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. A l’interior hi havia una talla romànica de la crucificació, que actualment es pot veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona.

L’ermita de Sant Martí de la Torre de Capdella, també destaca en aquest apartat.

A més a més cada poble  compta amb la seva pròpia església o ermita, amb el seu propi encant.

Festes locals

A l’època d’estiu és quan la majoria dels pobles de la vall celebren la seva festa major, es per això que durant aquest època podran gaudir d’activitats durant el dia i per la nit si volen ballar una estona i respirar l’ambient de festa major, s’ho passaran bé.

Podeu consultar tota l’agenda cultural dels diferents pobles de la Vall Fosca.

La fira ramadera de la Pobleta de Bellveí

Des de temps immemorials al nucli de la Pobleta de Bellveí, el dia 5 d’octubre se celebrava la tradicional fira ramadera, coincidint amb la baixada dels ramats transhumants de les muntanyes. Al ser la primera fira de la zona acabava establint els preus per la resta de fires.

Actualment la fira se celebra el primer cap de setmana d’octubre i s’hi exposen vaques de raça bruna, llemosina, xarolesa i salers, ovelles xisquetes i cavalls de la raça Cavall Pirinenc Català (CPC).

Els restaurants del poble mantenen l’esmorzar tradicional de fira on l’element principal és la girella (embotit de carn de corder amb arròs), i cap i potes.

La fira també dedica un espai a la demostració d’alguns oficis tradicionals com són: matalassers, forcaires, ferradors, etc. i una zona per a la compra de productes artesans.